Bijzondere verhalen – “Spelen bij De Graafschap is voor Anne een hoogtepunt”

Anne uit het Achterhoekse Dinxperlo is een erg sociaal meisje, super behulpzaam en volgens haar moeder “Een echte kletsmajoor.” Sinds 2021 speelt Anne in de Bijzondere Eredivisie, waar ze uitkomt voor De Graafschap. Moeder Liesbeth: “Elke keer zie ik de grijns op haar gezicht wanneer ze weer een wedstrijd mag spelen. Trots op het tenue dat ze mag dragen.”

Anne heeft het syndroom van Noonan. Deze aandoening is vooral te herkennen in haar gezicht en de aanwezigheid van bepaalde hartafwijkingen. “Toen Anne twee jaar oud was, is ze geopereerd aan haar hart”, vertelt Liesbeth. “Door haar beperking heeft ze weinig energie, een hoge hartslag en is haar spierspanning laag. Desondanks is het wel belangrijk dat ze blijft bewegen en voetballen vindt ze erg leuk om te doen.”

“Bij de voetbalvereniging moest ze noodgedwongen stoppen”

Voordat Anne in de Bijzondere Eredivisie speelde, maakte zij deel uit van een regulier voetbalteam in haar woonplaats. Liesbeth: “Anne had de leeftijd bereikt dat ze op een heel veld moest gaan spelen. Vanwege haar hartafwijking kon ze dat niet aan.”

Anne ging voetballen bij de jongere meiden. Hiervoor kreeg zij jarenlang dispensatie. “Helaas ging de voetbalclub op een bepaald moment niet meer akkoord met de door de KNVB verleende dispensatie en moest Anne noodgedwongen stoppen met voetballen. Dit zorgde voor een flinke dip in haar zelfvertrouwen”, vertelt haar vader Eddy aanvullend. “Gelukkig kon ze terecht bij AZSV in Aalten waar ze in een B-team speelt met andere kinderen met een beperking. De trainers doen het hier heel leuk. Waar de ene deur dichtging, ging de andere open.”

Als Superboer spelen in de Bijzondere Eredivisie

Vorig seizoen konden nieuwe spelers zich opgeven om te spelen in het Bijzondere Eredivisie team van De Graafschap. Via de trainer van ASZV Aalten werd Anne, als groot fan van De Graafschap, meteen gescout. Samen met haar vader en broer Luuk bezoeken ze veel wedstrijden van de club uit Doetinchem. Om dan ook uit te komen voor je favoriete voetbalclub is een droom die uitkomt. “Het is hier een echt ‘superboeren’-huis. Allemaal hebben we een blauw-wit hart. Het is dus gaaf om te zien dat Anne voor De Graafschap kan voetballen. Een absoluut hoogtepunt voor haar was dan de wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA”, vertelt Eddy.

Zo trots als een pauw. Anne samen met teamgenoot Alonso na een fantastische speelronde in de Johan Cruijff ArenA. © John Mokkink

Beroemdheid in het dorp
Haar voetbalcarrière bij De Graafschap blijft niet onopgemerkt. Sinds haar debuut is Anne bekend in het dorp. Liesbeth: “Voor het plaatselijke krantje heeft ze een interview gehouden. Daarnaast herkent iedereen haar. ‘Jij voetbalt toch bij De Graafschap’, werd met regelmaat aan haar gevraagd.” Anne vindt het fantastisch en ik gloei van trots.”

“Zonder het voetballen had Anne een stuk minder sociale contacten gehad. Je ziet dat ze straalt en plezier heeft wanneer ze het veld mag betreden”, vertelt Liesbeth. “Dat doet je als ouder veel.”

De toekomst
Anne zit naast De Bijzondere Eredivisie niet stil. Ze loopt vier dagen stage bij Laborijn in de keuken, waar ze ook na haar stage wil blijven werken. Liesbeth: “Hoewel haar toekomst moeilijk voorspelbaar is, hoop ik dat ze ooit haar eigen plek gaat vinden, maar bovenal zichzelf blijft en doet waar ze plezier in heeft.”

Anne in de keuken bij de Laborijn waar zij een heerlijke aardbeientaart aan het maken is. © De Laborijn.

Met dank aan Stichting het Gehandicapte Kind

De Bijzondere Eredivisie is een initiatief van Stichting het Gehandicapte Kind en wordt mede mogelijk gemaakt door de UEFA Foundation For Children. Dankzij hun hulp kunnen we de droom van tientallen jonge voetballers met een beperking waar maken: spelen in het shirt van je favoriete voetbalclub.

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden om als organisatie iets te betekenen voor de Bijzondere Eredivisie? Neem gerust contact op via info@bijzondere-eredivisie.nl.

Meer nieuws

Steun de Bijzondere Eredivisie

NSGK-Logo(sRGB)